Претрага

Гостујуће екипе се гостиле и однеле цео плен

Није баш уобичајено у рагбију да у једном колу све гостујуће екипе однесу победе. Ипак то се десило у овом колу 6 нација и не можемо баш рећи да је изненађење.

Нисмо моли да очекујемо боље отварање Купа 6 нација него што смо добили у 1. колу. Сви мечеви су били врло интересантни и неизвесни. Можда је било најмање неизвесности у мечу где смо очекивали највећу неизвесност, Ипак рани црвени картон је скупо коштао Французе. Ирци су били на врло високом нивоу, где су зналачки искористили играча више. Италијани су притисли Енглезе, али је изгледало као да Енглези контролишу утакмицу. У Кардифу смо видели два различита полувремена, у првом где су Шкоти били доминантни, и друго где су Велшани стигли до поена заостатка.

Ирци пребрзи за Французе

Пре самог меча Французи су на кладионицама били благи фоворити, али је била бојазан како ће се надоместити изостанак најбољег играча Дупона. Да ли ће Луку успети да га замени и одржи ниво који је Дупон наметнуо. Исто питање је могло да се постави и са друге стране, односно да ли ће Кроули успети на прави начин да замени Секстона. Ипак црвени картон, односно други жути, Вилемсеа је одлучило даљи ток меча.

Утакмица је почела у врло високом ритму Ираца, и већ у 6. минуту меча Кроули је био прецизан из казне за 3-0. У наредном минуту Вилемсе је добио први жути картон. Ирци су током целог меча вршили огроман притисак на рак Француске и на Лукуа који је играо демија, где су га натерали да доноси лоше одлуке. Сам почетак меча је био такав да је изгледало као да домаћи немају уопште посед лопте. Недуго затим, у 16. минуту уследио је одличан напад Ирске из аута, где је након једне фазе лопта дошла до Хеншоа који је одлично упослио Акија. Затим је Аки одлучно кренуо у продор, веза за себе два играча Француке, чиме је ослободио значајан простор, додао је офлоуд ка Гибсон Парку који постиже есеј испод статива. Кроули је сигуран за 10-0. Францусзи успевају да се ослободе притиска и у 26. минуту преко Рамоса се уписују на листу стралаца.

Photo: The Telegraph

Онда у 30. минуту меча лопта долази до Кроулија који баца мало бржи пас ка Бирну, који је усекао на унутра, и ухватио Дантија на погрешној нози, и неометано постигао есеј испод статива. Лак посао за Кроулија који повисује на 17-3. У следећем нападу Вилемсе поново прави прекршај за жути картон, с обзиром да му је то други по реду, добија аутоматски црвени. Ипак Француска је оживела. И у последњем минуту је преко Пеноа постигла есеј. Рамос је био сигуран у конверзији и домаћи су отишли на одмор са есејем заостатка 17-10.

Ирци су ширили игру у другом делу меча, везивали су играче Француске у контактима и максимално су искористили простор који су добили због играча више у пољу. У 45. минуту је севнуо напад, лопта је на крају дошла до Неша који није имао превише проблема да постигне есеј. Сјајни Кроули је био сигуран за 24-10. У 52. минуту меча Француска је постигла есеј преко Габрилажеа, које се испрва није чинио као есеј, али након ТМО провере утврђено је да је Француз поентирао. Рамос је поново био сигуран у шуту и резултат је смањен на 24-17. Ипак то је био максимум за Французе. Прво је у 62. минуту Шеран постигао есеј а нешто касније у 77. и Келехер и то је био крај. Ирци су победили 38-17.

Италија се приближила Енглеској

Италијани никада нису победили Енглезе у мечевима првих тимова. Сада су били врло близу, изгубили су 27-24, али некако смо имали утисак да су били веома далеко. Не знамо за вас, али ми смо имали осећај да Енглези контролишу меч. Да су били сигурни, као одојче које се успављује у мајчином загрљају. Додуше Италијани јесу само ублажили пораз на самом крају меча, али пораз од 3 разлике од великог фаворита је за њих јако добар резултат.

Енглези су прилично наивно ухваћени у офсајду у 4. минуту меча, и дали прилику Алану коју он није пропустио и довео своју екипу у вођство 3-0. Да бисте надиграли Енглеску одбрану потребно је пре свега много да радите, да будете врло прецизни и да истрчавате тачне руте. То су Италијани успели у 11. минуту, да након два врло убедљива офлоуда, одличне подршке играча постигну есеј преко Алесандра Гарабисија. Алан је био сигуран  у шуту и после 11 минута на семафору је стајао резултат 10-0 з Италију. Већ смо напоменули да је за Италију јако битно како отвори утакмицу. Ако добро отворе имаће добар резултат.

Photo: Mirror Online

Енглези су почели да играју у свом систему и почели су полако да контролишу утакмицу. Након одличног напада у 15. минуту, ипак су се одличили за шут из казне. Форд је био прецизан за 10-3. У 19. минуту Енглези су отворили брзу лопту ка линији где је дошла до младог Фримена који је био у одличном продору и асистирао Делију који је постигао есеј и смањио резултат на 10-8. У 25. минуту меча, виђена је фантастична акција Италијана који су направили ситуацију 3 на 1 на крилу и успешно је реализовали преко Алана. Исти играч је био сигуран и у шуту за 17-8. До краја полувремена Форд је из две казне смањио резултат на 17-14.

Други део меча дефинитивно је припао гостима. У 44. минуту деми Енглеске је извукао лопту из рака и кренуо у продор. Ни сањали нисмо да ће Мичел успети да остане на ногама након два врло јака контакту и успети да угура лопту у есеј. Форд је успешно претворио за преокрет Енглеске 21-17. Онда су Енглези преузели потпуну контролу на мечу. Са две казне које је Форд погодио дошли су до 27-17. Све шта су Италијани успели да ураде је да смање резултат на крају меча преко Иоанија и Гарабисија на 27-24.

Шкоти у првом бољи, Велшани у другом полувремену, тотална лудница у Кардифу

Шкоти су били бољи ривал у првом делу меча. Нема ту даље приче. Варен Гетланд претерује када каже да је то било најгоре прво полувреме његове тренерске каријере, јер је било горих. Шкоти су повели у 5. минуту из казне коју је успешно шутнуо Фин Расел. У 10. минуту Шкоти су нападали из пик ен го акције на самој есеј линији Велса. Лопту је узео Шуман, који је се искусно поставио и угурао играча велса у есеј. Расел је био сигуран у шуту за вођство 10-0. Шкоти су наставили са притиском и у 22. минуту Расел погађа шут из казне за 13-0.

У 29. минуту Шкоти су нападали унутар линије 22 метара Велса. Фин Расел је добио лопту уназад од Туиполотуа, затим је повукао и урадио лажњак, где је избацио противничког отварача. Све је то испратио Ван де Мерве који је са Раселом лако решио ситуацију 2 на 1 и постигао есеј. Расел је био прецизан за 20-0, што је и коначан резултат на полувремену.

Photo: Planet rugby

Почетак другог дела меча је у потпуности припао гостима. Расел је одлично пробио у 42. минуту и додао офлоуд на који је Ван дер Мерве налетео у пуном трку. У тим случајевима ретко ко може да га заустави на легалан начин. Након есеја Расел је био прецизан из шута за 27-0. А онда креће лудило. У 46. минуту одличан аут Велшана који постижу есеј преко Ботама из мола. Потом је Тарнер добио жути картон у 47. минуту. Велшани нападају као осице. И у 52. минуту постижу есеј преко Дајера, након дугачког прескока по крилу. Лојд је сигуран у шуту за 27-12.

У 59. минуту поново су Шкоти били недисциплиновани, Туиполоту је добио жути картон. Велшани изводе казну на 5 метара од есеја где Ваинврајт из пик енг го акције постиже есеј. Лојд је прецизан за 27-19. У 67. минуту Алекс Ман постиже есеј из мола након аута. Лојд је успешан у трансформацији за 27-26 и потпуну лудницу у финишу меча. До краја меча Шкоти су имали прилику да постигну есеј али се испречила нога играча Велса. Све се то дешавало након истека времена, па се поставља питање зашто нису лопту испуцали у аут уместо да ризикују са игром.

Табела:

Поз (Pos)Екипа (Team)У(GP)П(W)И(L)Н(D)ПФ(PF)ПА(PA)ПД(PD)БП(BP)Б(Pts)
154101446084420
253111281226115
35320118123-5214
452301151150412
5522192126-34111
6505092143-5144