Претрага

Кадети улазе у неизвесну завршницу Купа Србије │ ТОП 10 играча

Протеклог викенда је одржан трећи турнир Купа Србије за У16 кадете у Панчеву, у оквиру рагби дана. Био је фантастичан амбијент у коме су могли да уживају сви љубитељи рагбија.

РК Динамо 1954 се побринуо да обезбеди фантастичне услове

Последњи пут када смо имали овакве услове на домаћим такмичењима, то су били они финални викенди, уколико се неко сећа. Тада су терени били фантастично сређени, одлично обележени. Било је доста активности око терена, тако је је публика могла неометано да ужива у мечевима. Управо је то оно што смо могли да искусимо на Градском стадиону у Панчеву. Терен је био изванредно сређен, беспрекорно обележен. Око терена све је било уредно. Могли сте да седнете на трибине и да уживате у освежавајућим напицима које сте имали да купите од клуба. Играчи су на терену имали шатор где су могли да одморају. Када би сви овако организовали спортске приредбе у рагбију код нас, где би нам био крај?

Три екипе у такмичењу У16 кадета које играју рагби 10

Не можемо рећи да је ситуација идеална јер имамо само три екипе у такмичењу. Још мање је идеалан формат такмичења рагбија 10. Али то је наша тренутна реалност. До пре неку годину смо играли рагби 12 па смо због смањења броја играча ставили да се код У16 кадета игра рагби 10. Игра се турнирски што је за нашу ситуацију једина реална опција. Ипак, оно што врло радује је ниво на којем су поједини играчи, као уједно и ниво рагбија. Не можемо да кажемо да је врхунски, али је итекако обећавајући.

Ипак највећа проблематика је сама бројност. И то бројност самих играча који спадају у кадетску геденерацију, а то су играчи класе 2007 и 2008. На турнирима право наступа имају и играчи рођени 2009. године и они врло често допуњују екипе. Сада је још мало крај сезоне, а 1. септембра се мењају годишта по старосним категоријама. Тако да ће старији кадети који су 2007. годиште прећи у јуниоре. Када погледамо структуру играча по годиштима, нема превише играча који су рођени 2007. године, класа 2008 је бројнија.

Одржавање екипе и привлачење нових играча, поготову у млађим категоријама се представља као широко питање и велика енигма, са неким невероватним разлозима зашто деца не желе да тренирају рагби или зашто престају. Требамо наћи и видети како да привучемо нове играче, поготову у овим категоријама. Да бисмо то урадили успешно, морамо добро да припремимо стратегију и да испланирамо наше кораке. Цела слика кадетског рагбија би се променила када би вака екипа добила 10 нових играча и када би се још један тим прикључио такмичењу. А то на постојећу ситуацију то и није ревелики посао.

Кадети су апсолутно способни да играју рагби 15. И треба планирати и ићи ка томе. Уколико тежимо ка том нивоу морамо целу нашу стратегију усмерити ка томе. Исто тако 4 турнира за 3 или 4 месеца сезоне је јако мало. Морамо имати минимално 10 такмичарских активности у свакој старијој категорији уколико желимо да развијамо младе и напредујемо.

Динамо прекинуо доминацију рада и остао у трци за Куп Србије

С обзиром да је само три екипе било на турниру, одиграно је само три утакмице. У првом мечу Динамо је био више него сигуран против ослабљене екипа Рада. Дa ствар по Београђане буде гора, повредио се Алекса Миланковић који је одсуствовао до краја турнира. Немања Аџић је био незаустављив. Матеја Царан је био врло брз и добро је дириговао игром. Браћа Гроздићи и Крчадинац су радили доста у пољу. Панчевци су вршили огроман притисак, али је одбрана Рада била на висини задатка. Од тренутка када је Миланковић напустио трен дефанзивни интезитет Београђана је опао. На крају је Динамо заслужено славио 21-0.

У другом мечу Рад је имао у првом делу меча проблема против врло мотивисаних Дорћолаца, који су били појачани са неколико играча БРК Црвене Звезде. На полувремену је било 14-12 за Рад. Једна ситуација је решила цео меч. Када је играч Дорћола пробио одбранбену линију Рада, и када се чинило да ће постићи есеј, али га је Урош Вукашиновић стигао, оброрио, освојио лопту, истрчао контру и постигао есеј. Феноменална секвенца. До краја није било изненађења и меч је звршен резултатом 28-12.

У трећем и последњем мечу резултат дефинитивно неосликава стање на терену. Динамо је победио Дорћол 63-0. Аџић је био на висини задатка, али је Душан Стајчић успевао да га заустави као последњи човек одбране. Ипак Динамо је прејак за Дорћол у овом тренутку. Када погледамо само скрам Панчеваца помислимо како би могли да гурну и неки сениорски тим.

Табела:

Пoследње коло ће одлучити ко ће освојити Куп Србије. Рад има предност од два бода, што је апсолутно надокнадив заостатак. Коначно имамо неизвесно такмичење кадета након неколико сезона.

Поз (Pos)Екипа (Team)У(GP)Б(Pts)
1438
2434
3424

Листа стрелаца

ТОП 10 играча са турнира

Ово је искључиво наш утисак. Нисмо хтели да рангирамо играче, него смо само изабрали њих 10 који су највише показали на турниру.

Павле Пелва

Позиција: Центар, Крило

Годиште: 2007.

Клуб: РК Рад

Поређење: Брајан О’Дрискол

Један од лидера нове генерације рагбиста. Играч који прави разлику на терену. Интересантно је то што прави разлику и у одбрани и у нападу. Врло брз и експлозиван, где му не треба превише простора да би направио ситуацију за постизање поена. Има врло прецизан шут, ту мислимо и на шут на гол и на тактичке шутеве.

Лазар Гроздић

Позиција: Стуб

Годиште: 2008

Клуб: РК Динамо 1954

Поређење: Мартин Кастрођовани

Врло перспективан играч који полако почиње да се доказује на обе стране терена. У нападу је одлична опција за улазак у контакт, сигуран носилац лопте који врло лако може освојити значајан простор на терену. На жалост у млађим категоријама нема превише простора за стубове да се покажу у статици, где верујемо да би био на високом нивоу.

Василије Настић

Позиција: Друга линија

Годиште: 2009.

Клуб: РК Дорћол 1998

Поређење: Јани ду Плесис

Врло пробојан играч који је одбранама задавао доста проблема. Експлозиван је и брз и добро чита одбрану противника, зато је веома незгодан и када играте против њега не смете бити недисциплиновани и остављати превише простора. Василије је оригинално играч БРК Црвене Звезде али у категорији кадета наступа за Дорћол.

Матеја Царан

Позиција: Центар, Крило

Годиште: 2007.

Клуб: РК Динамо 1954

Поређење: Џек Ноел

Значајно је убрзао своју игру, унапредио позиционирање, што је додатно убрзало транзицију лопте у нападу Динама. Врло добар на обе стране терена. Добро је руководио одбраном панчеваца, што се види у резултату да нису примили нити један поен.

Душан Стајчић

Позиција: Аријер

Годиште: 2007.

Клуб: РК Рад

Поређење: Стирлинг Мортлок

Једини играч на турниру коме не може тек тако да прође Немања Аџић. Био је изузетан у дефанзивним задацима на оба меча. Желимо да га видимо више у нападачким акцијама и продорима јер сматрамо да има огроман потенцијал. Волели би да видимо када је нека акција дизајнирана конкретно на њега.

Урош Вукашиновић

Позиција: Аријер, крило

Годиште: 2008.

Клуб: РК Рад

Поређење: Шејн Вилијамс

Одлично чита игру. Краси га невероватна брзина и страшна експлозивност. Подједнако опасан и у дефанзиви и офанзиви. Већ смо у тексту најбоље описали његов опсег игре. Прво је стигао играча који је пробио линију одбране, потом га оборио, освојио лопу затим истрчао контру и постгао есеј. Када саберете претрчане метре добијате да је претрчао 120 метара у спринту, да је успешно оборио човека и поставио се да украде лопту. Импресивно.

Немања Аџић

Позиција: Друга линија, центар

Годиште: 2008.

Клуб: РК Динамо 1954

Поређење: Мајкл Хупер

Фасцинантно је то колико Немаља успева да буде доминантан толико дуго. Колико год да индивидуално радите и да се спремате, то може бити само плус за вас, и може вам помоћи у даљој каријери. Оно шта је посебно застрашујуће по противника је то што је простор за развијање и напредак огроман, тако да Немања може да буде још бољи и убојитији. Тренутно је првопласиран на листи стрелаца, док је по броју постигнутих есеја далеко испред свих.

Алекса Андрејевић

Позиција: Друга линија, Центар

Годиште: 2008.

Клуб: РК Динамо 1954

Поређење: Џејми Хеслип

Алекса је поприлично порастао и постао један од лидера кадета Дорћола. Одличан и у одбрани и нападу. Врло продоран играч коха је тешко зауставити. Нама се свиђа како је напредовао у игри и сматрамо да има огромног потенцијала да постане врхунски рагбиста.

Алекса Миланковић

Позиција: Друга линија

Годиште: 2007.

Клуб: РК Рад

Поређење: Микеле Ламаро

Играч који ради све на терену и који је свугде на терену. На жалост повредио се на мечу против Динама и ту је утакмица генерално и решена. Играч који свакој екипи доноси чврстину и стабилност. Када играте са њим осећате се сигурно јер знате да је увек ту да вам покрије леђа. Није случајност што је игро на Првенству Србије за јуниоре иоако је још увек кадет.

Матеја Крчадинац

Позиција: Стуб, Талонер

Годиште: 2007.

Клуб: РК Динамо 1954

Поређење: Џејми Џорџ

Популарни Мата је модерни тип играча прве линије који осим што је одличан у статици, он је јако користан у игри у пољу за свој габарит. Врло је интелигентан и уме брзину да надокнади добрим позиционирањем. Има одличан осећај за игру и може да издржи висок ритам. Модеран играч који је будућност домаћег рагбија.