Претрага

МАРИФИЛД НЕОСВОЈИВА ТВРЂАВА

Шкоти су народ који се никад не предаје. Сигурно сте гледали филм “Храбро срце” где се Вилием Волис не предаје и где Шкоти побеђују Енглезе. Тако је било на суботњој утакмици трећег кола 6 Нација где су су Шкоти савладали Енглеску резултатом 30-21 и тако освојили Калкута Куп.

Шкоти су савладали Енглезе, али није им било лако. Резултат осликава игру и даје слику игре обе репрезентације. Шкоти су били бољи за есеј и нешто. Очекивали смо изједначен меч. У овом дербију који је сигурно један од највечих на острву је све могуће. Енглези су дошли да се надмећу, али су и знали да на Марифилду Шкоти ретко кад губе.

НЕРВОЗНИ ПОЧЕТАК

Шкоти су отворили утакмицу са превише респекта према Енглезима који су у меч ушли чврсто и храбро. На почетку утакмице видела се присутна нервоза код обе репрезентације јер велики улог био у питању. Калкута куп се не игра сваки дан. Превише грешака код обе репрезентације. Шкоти губе битке у скраму и после једног таквог скрама Енглеска изводи сјајну акцију и полаже есеј 7-0. Шкоти као да нису у својој кожи. Гледајући почетак Шкота стиче се утисак као да су очекивали да ће им победа пасти сама са неба. На срећу Шкота њихов супрник Енглеска такође пуно греши. Лопта испада из руке неизменично и једним и другим.

Киша није падала у Едибургу, али лопта неће у руке играча обе репрезентације. Шкоти још увек спавају, а нервоза чини своје. Енглези из казне повећавају вођство на 10-0, на стадиону влада неверица и чуђење везано за догађање на терену.

БУЂЕЊЕ ШКОТА

Вођство Енглеза као да је био хладан туш за Шкоте који када Фин Расел и Ван дер Мерве почињу да се буде постижу два есеја. Сјајна акција и скрама, Хју Џонс пробија редове Енглеза у 19. минуту и бежи својим пратиоцима да би уз обарање од стране Енглеза успео да дода лопту Ван дер Мервеу који постиже први есеј за Шкоте. Фин Фасел је сугуран и Шкоти смањују на 10-7, да би недуго затим у 29. минуту постигли други есеј и прешли у вођство. Енглези греше у додавању. Лопта уместо у руке погађа Фурбанка у главу долази у руке Хју Џонса који додаје Ван дер Мервеу који спринтом од 60 метара успева да побегне Енглезима и постиже други есеј за 14-10 за Шкоте.

РАСЕЛ-ВАН ДЕР МЕРВЕ-ХЈУ ЏОНС

Енглези су у нокдауну са два есеја који постижу Шкоти. Стадион је на ногама. Шкоти су се пробудили, а Енглези не знају шта их је снашло. Шкотски тим као да је у тим тренуцима добио крила. Скрам игра онако како се од њега очекује. Играчи линије почињу да функционишу. Утисак је као да су Фин Расел и екипа рекли доста је било зезања, време је да почнемо да играмо. Енглези су нервозни јер губе. После вођства на почетку изгледа да ће на одмор на крају првог полувремена отићи са минусом. Енглези греше судија свира казну за Шкоте, а Фин Расел поново погађа за вођство Шкота 17-10, играо се 34. минут утакмице.

Енглези су старе лисице. Џорџ Форд у 36. минуту смањује дроп голом на 17-13. Лаки поени за Енглезе који им поново дају наду да ће у другом делу меча престићи Шкоте

ХЕТ ТРИК ВАН ДЕ МЕРВЕА

Када су сви већ мислили да је готово ступа на сцену шкотски Меси Фин Расел. Сјајна лопта из рака према Раселу који високим шутем на крило проналази Ван дер Мервеа који постиже свој трећи есеј у 44 минуту. Никада нити један играч Шкотске није дао Енглезима 3 есеја на једној утакмици. Ван дер Мерве се уписао у историју. Енглези су у чуду.

ЕНГЛЕЗИ СЕ НЕЋЕ ПРЕДАТИ

Неће се Енглези предати у другом полувремену.Игра се још 35. минут и то је довољно времена да се преокрене резултат у рагбију. Енглези након примљеног есеја успостављају своју игру и недисциплиновани Шкоти праве казну у зони шута. Џорџ Форд то користи и погађа у 49. минуту и резултат је смањен на 24-16.

Сјајна акција Шкота у 57. минуту, Фин Расел разиграва Хју Џонса који шутира лопту унапред између Енглеза тражећи Ван дер Мервеа, али шут је био предугачак. Елиот Деили је био бржи и шутира лопту у аут. Енглези су били у офсајду. Казна за Шкоте, коју користи Фин Расел и резултат је у 58. минуту 27-16 за Шкоте.

Фото: SNS group 2024/SRU

ИСКСУНИ ШКОТИ И МЛАДИ ЕНГЛЕЗИ

Енглeзи врше измене у тиму. Дени Кер је замењен. Очекивало се од њега много више. Тренер Енглеске Стив Бортвик покушава на све начине да освежи тим уводећи нове и младе играче у игру. Хенри Слеид се није видео на терену. Енглеска линија се није видела још од почетка утакмице и јединог есеја који је постигао Фурбанк.

Шкоти не посустају, осећају да су близу победе. Игра се 64. минут, Бен Ерл је у продору у својих 22 метра када га заустављају Шкоти који му отимају лопту коју он држи на земљи. Енглези греше судија свира казну за Шкоте, Бен Ерл је одиграо две добре утакмице у прва два кола, али на овој утакмици против Шкота игра нешто слабије. Скупо ће ово коштати Енглезе. Фин Расел изводи казну и повећаав вођство Шкота на 30-16.

Остало је још 15 минута до краја. Енглези са младим снагама постижу есеј у 66. минути. Шкоти су помало. успавани вођством, а млади тим Енглеске је жељан доказивања. Доста јефтин есеј и Енглези на смањују на 30-21 покушавајући да уђу у неизвесну завршницу меча.

ЖУТИ КАРТОН ЗА ИГРАЧА УТАКМИЦЕ

Покушавају Енглези води се велика борба, али млади и неискусни тим Енглеске не успева да постигне есеј. Игра се 78 минута када Ван дер Мерве добија жути картон. Шкоти остају са 14 играча до краја утакмице што неће утицати на промену резултата.

Задлужена победа Шкота 30-21. Тврђава Марифилд је одбрањена. Шкоти су победили свог великог ривала Енглеску.

Енглеска репрезентација касни са подмлађивањем свог тима. Генерација Марлера, Кола, Дени Кера, Слејда, Вуниполе полако напушта позорницу. Утакмица против Шкота је то показала. Енглеска ће морати да крене путем Велса.

Шкоти са својим добро избалансираним тимом и сјајним Фином Раселом, Ван дер Мервеом и Хју Џонсом имају још увек доста простора за напредак и наду да ће освојити не само Калкута Куп већ једног дана и Куп 6 нација.

КАЛКУТА КУП ОСТАЈЕ У ШКОТСКОЈ

Калкута Куп остаје у рукама Шкота. Чекамо расплет у последња два кола 6 Нација. Могу ли Шкоти да поразе Ирце у последњем колу у Даблину? Ако је Вилием Волис могао да освији Јорк и замало целу Енглеску зашто Шкоти не би могли да победе Ирце у сред Даблина? Надамо се изненађењу и добром рагбију.