Претрага

Најава текуће такмичарске сезоне │ 3 утисака за понети

Почетак нове такмичарске сезоне увек доноси ново узбуђење, многе занимљивости и дуго исчекиване утакмице и турнире. Ми ћемо бити ту да покријемо сва дешавања и да вас извештавамо са рагби терена у Србији, а и шире.

Можда у овој сезони нећемо имати прилике да видимо почетак Првенства Србије, на њега ћемо чекати до септембра, али ћемо имати поприлично активности и такмичења да испратимо. Оно што је дефинитивно главна ствар за све љубитеље рагбија у Србији је то што ће репрезентација коначно после дуго времена одиграти утакмицу на домћем терену. Очекује нас и Европско Првенство у рагбију 7 у оквиру Конференције 1 које ће се одржати у Београду. Јуниори ће такође наступити на Европском првенству у рагбију 7 у Пољској. Не смемо заборавити ни домаћа такмичења, која ће се играти како у сениорској конкуренцији тако и у млађим категоријама.

Календар такмичења - Пролеће 2024: Извор РСС

Репрезентација Србије дочекује Турску и гостује Бугарској

Репрезентација Србије ће одиграти утакмицу код куће. Тачније, 13. априла у Старчеву ћемо дочекати Турску. Интересантно је да смо прошле године одиграли само два меча, и то на страни. Нисмо сигурни да је још нека репрезентација која константно учествује у такмичењима имала такав случај.

Никад до сад нисмо изгубили од Турске у дисциплини рагбија 15. Забележили смо три победе. Два пута код куће смо били сигурни, а пре скоро две године смо у Трабзону били бољи и у гостима. Турци су индивидуално изузетно квалитетни, ипак систем игре им је поприлично архаичан без јасне структуре. Можда је и то разлог лошијих резултата. Ипак, питање времена је када ће довести селектора који ће поставити добар систем игре, када се то деси, мислимо да ће Турска бити тим за респект.

Фото: Вања Бејин

Недељу дана после Турске, гостујемо у Софији против Бугарске. Стари зналац и рекли бисмо велики дужник, јер смо тренутно у серији од три пораза против њих. Последњи пораз смо доживели у гостима 2021. године када смо изгубили 14-11. Што је било поприлично изненађење јер нисмо били комплетни, али смо успели да саставимо тим који је имао јасан циљ и јасну визију. Замало да романтична прича добије срећан крај.

Видећемо како ће изгледати наш национални тим. Имамо више него довољно времена да се спремимо и оформимо јак састав који ће бити конкурентан врло доброј Бугарској. Велики проблем ће бити то што овог пролећа неће бити такмичења у Првенству Србије, па домаћи играчи неће имати искуство играња рагбија 15. За викенд пред меч са Турском је заказан Куп регија, који ће бити припремни меч пред званично такмичење.

Наше шансе за пролазак даље су минималне, чак и математички гледано. Али постоје. Скупо нас је коштао меч у Молдавији који смо олако изгубили и себи значајно смањили шансе за освајање групе. Потребно је сконцентрисати се на наше мечеве, а уколико се укаже прилика, наравно да ћемо је искористити.

Конференција 1 у Београду

Фото: Вања Бејин

Београд ће и ове године бити домаћин Европског првенства у олимпијској дисциплини рагбија 7 у оквиру Конференције 1 у мушкој и женској конкуренцији. Турнир је на програму 8. и 9. јуна и требало би да се одржи као и сваке године на стадиону Краљ Петар Први. Биће врло интересантно видети како ће се снаћи репрезентација Србије која је прошле године замало избегла испадање у нижи ранг такмичења. Надамо се да ћемо ове године проћи много боље.

„10-ka.rs“ је поново актуелна

Турнири у рагбију 10 су увек били врло атрактивни и занимљиви за гледање. У овој полусезони се неће одиграти такмичење у Првенству Србије у А и Б групи, из разлога јер се прелази на сезону јесен-пролеће од 1. септембра. Други разлог је лоше стање у сениорском рагбију, па се на овај начин даје простора клубовима да опораве сениорски погон и да се адекватно спреме за почетак Првенства.

Укупно је планирано одигравање 4 турнира у рагбију 10 овог пролећа. Екипа која освоји највише бодова ће освојити целу серију. Ми ћемо испратити цело такмичење и сва дешавања на нашем сајту. Управо смо за то и одвојили засебну рубрику коју можете погледати преко овог линка.

Овог пролећа нема Првенства Србије у рагбију 15

Нема домаћег такмичења у рагбију 15 ове полусезоне. Што је и очекивано када погледамо како се завршила претходна сезона. Ипак клубовима је дат „грејс период“ да се опораве кроз такмичење у рагбију 10 и да од јесени крене поново такмичење у рагбију 15. Да се сад кренуло у такмичење, велико је питање колико екипа би се пријавило, односно дал би се ико пријавио. Видећемо каква ће слика бити на јесен и колико ће екипе успети да се регенеришу.

Куп регија

Куп регија би требало да буде припремна утакмица коју би добили домаћи играчи у рагбију 15, пред старт мечева у Конференцији Ц. Питање колико ће оваква идеја да заживи јер нисмо успели да је реализујемо ни када је била стабилнија ситуација у сениорском рагбију. Можда би било боље да се одиграо меч против Црне Горе или против Босне и Херцеговине. Но било како било, свака тренинг утакмица је добра пред мечеве националних тимова.

Првенство Србије у рагбију 7

За разлику од прошле године када је на програму било три турнира, ове године ће се одржати два. Оба турнира ће се одржати пред почетак Европског првенства у рагбију 7, претпостављамо као део припрема играча за национални тим. Екипа која сакупи највећи број бодова након два турнира ће бити Првак Србије у рагбију 7.

Јуниорска седмица опет у Забки

Фото: Wojciechszymanski

У18 јуниори ће наступити поново у Пољакој Забки, близу Варшаве на Првенству Европе у рагбију 7. Прошле године су Орлићи заузели 11. место, али то није осликавало игру на терену. Наши су били најмлађа екипа на такмичењу, која није имала превише интернационалног искуства. Ове године ће наступити искуснији састав, који ће сасвим сигурно оставити бољи утисаки постићи бољи резултат. У то смо уверени. Турнир је на програму 13. и 14. јула, што залази поприлично далеко у лето.

Куп Србије за У18 јуниоре

Планирано је одигравање укупно 4 турнира. Једина промена која може да се деси је број екипа. Некада такмичење, где је умело да учесвује и по 4-5 домаћих екипа, сада ће опасти на 3-4 екипе. Није била класична пријава екипа, па немамо инфо ко би се евентуално пријавио. Рад и Динамо имају стабилне екипе. Крушевац, Борац из Старчева и БРК Црвена Звезда за разлику од претходних сезона, тешко да ће успети да комплетирају тимове за наступ на турнирима. Позитивно изненађење је екипа РК Лознице која врло лако може да формира јуниорску екипу. Да подсетимо, Лозничани су пре неколико година имали кадете и пионире који су се редовно такмичили. Такође РК Челик из Зенице учествује као и протеклих година у такмичењу свих млађих категорија.

Куп Србије за У16 кадете

У односу на Првенство Србије које се одиграло прошле јесени када се одиграло три турнира, у Купу Србије ће се играти један више. Екипа која освоји највећи број бодова након одигравања турнира освојиће Куп Србије. С обзиром да није било пријава екипа, претпостављамо да ће учешће узети сви домаћи тимови који су остварили пласман у Првенству. Ту мислимо на Рад, Динамо и Дорћол. Екипе које имају потенцијал да саставе тимове су БРК Црвена Звезда и Крушевац. Челик из Зенице ће учествовати ван конкуренције као и сваке године.

Куп Србије за У14 пионире

Такмичење које је прошле јесени највише обећавало и које нас је највише разочарало. Укупно је у такмичењу учествовало веровали или не 8 екипа. Само једна екипа је завршила такмичење са наступом на свих 3 турнира, а то је БРК Црвена Звезда која је освојила наслов Првака Србије. Један турнир је отказан, па је поновљен. Динамо је наступио на једном турниру, тај турнир је и освојио. Екипа Рада која је била фаворит није имала довољан број играча да наступи на последњем турниру. Некако имамо утисак да је ово генерација која поприлично обећава и којoj су потребне утакмице и турнири да би напредовали што више. Такође Челик је био изузетан у овом узрасту. Не можемо да замислимо како би изгледало да ови тумови играју утакмице уместо турнира. То би прштало на све стране.

Фото: Вања Бејин

Торпедо Млава је ниво испод ових екипа, али су кренули да их сустижу из турнира у турнир. Одмах иза су Борац из Старчева, Дорћол и Жарково. Увек су занимљиви мечеви између ових екипа јер су неизвесни, и верујемо да играчи тренирају за ове мечеве, за разлику од утакмица против јачих екипа где је разлика огромна.

Пионирска конкуренција је увек занимљива пред почетак сваке полусезоне. Посебно је интересантно како ће све екипе да изгледају. Ко је одрадио добре презентације преко зиме и привукао нову децу на рагби. Колико су напредовали постојећи играчи и колико су на крају крајева и порасли.

Куп Србије за У12 петлиће

Прошле полусезоне је укупно наступило 6 екипа у такмичењу петлића. Свих 6 екипа је наступили на сва три турнира. Невероватна константност, која је просто изненађујућа за наше појмове. Петлићи су апсолутно оправдали очекивања. И једва чекамо да их видимо овог пролећа на терену. Укупно је планирано одигравање 4 турнира. Као и код осталих старосних категорија, екипа која сакупи највећи број бодова на крају сезоне осваја Куп Србије.

Дорћол је освојио титулу Првака Србије прошле јесени. Челик из Зенице је био први у пласману са 3 победе на три турнира, али су они наступали ван конкуренције. Дорћолци су били тик иза и заслужено су најбоља петлићка екипа у Србији. Жарково, РАС Смедерево, Рад и Борац су били колико толико изједначени на турнирима, што на крају крајева табела и говори.

Меморијал „Лука Марин“

Фото: Вања Бејин

РК Војводина већ традиционално одржава Меморијални турнир „Лука Марин“ дуги низ година. Ово ће бити трећа година како се одржава турнир у рагбију на песку. Право освежење за српски рагби коме је годинама фалило такмичење где је примарна забава и играње рагбија од самог резултата. Турнир је на програму у суботу 25. маја на теренима за одбојку на песку који се налазе на Штранду у Новом Саду. Ту је близу и кафић Оркус где можете да направите базу, јер је терен удаљен 15 метара, а у Оркусу можете да клопате и уживате у освежавајућим напицима до миле воље. Идеална ствар је да испланирате да проведете викенд у Новом Саду, један дан проведете на рагбију, једно вече у изласку и сутрадан имате довољно времена да разгледате и уживате у једном од најлепших градова на Балкану.

3 утиска за понети

Календар усмерен ка рехабилитацији тимова

Враћена је сезона на формат јесен/пролеће, што ће дати клубовима довољно времена да обнове своје саставе. Да се играчи опораве од повреда и да се сви адекватно припреме за јесен. Ово има смисла ако постоји план да се ревитализују екипе по клубовима. Уколико се ништа не предузима него се остави да се ситуација опорави сама од себе, онда нисмо на добром путу.

Сматрамо да је ово добра одлука, да је на месту и да морамо да се потрудимо да извучемо максимум из дате ситуције.

Играју се турнири а не утакмице

По први пут у свим званичним такмичењима се играју само турниру. Нигде се не играју утакмице. Рагби је спорт где се играју утакмице. Утакмице су потребне како у сениорском рагбију, тако и у омладинском, где их не играмо сада већ дуги низ година. Сматрамо да је то велики губитак за све екипе и играче, јер ипак на утакмицама играчи имају много више времена да покажу шта знају и умеју.

Нема Финалних утакмица

То је за нас увек минус, када нема финалних утакмица или турнира на крају такмичења. Рагби је спорт где се играју финала. Не постоји земља на свету осим Србије, где се не игра финале плејофа у сениорској конкуренцији. Посебно је битно за млађе категорије, јер нема већег узбуђења када се спремате за меч одлуке. Суштина спорта јесте физичка активност. Али осећај када се припремате и играте велико финале је непоновљив на било ком нивоу. Тада је сва пажња усмерена на вас, породица и пријатељи долазе да вас гледају, прича се о рагбију. Што је сложићете се, боље него кад после 3. турнира освојите такмичење, па на четвртом не морате ни да се појавите.