Претрага

Рагби Округли Сто │ Најава 6 нација

Остало је свега два дана до почетка турнира 6 нација, и то је идеална прилика да сумонујемо рагбисте округлог стола и да чујемо њихова размишљања и анализе.

Нова сезона у 6 нација значи и нових 15 врло интересантних утакмица. Ми смо поново оформили округло сто да о њима дебатујемо и да их анализирамо. Сматрамо да је спорт популаран онолико колико се о њему прича ван самог гледања утакмице. А с обзиром да смо велики фанови рагбија, нас увек занима нешто више и нешто додатно. Зато се и надамо да ће вам бити врло интересантно да прочитате размишљања наших рагбиста.

У новом серијалу смо проширили број учесника. Сада за округлим столом имамо 10 рагбиста који ће испратити и коментарисати целокупно такмичење. У овом издању округлог стола вам представљамо и нова лица: Ђорђе Величковић, човек који је у рагбију неколико деценија, који се и даље интересује и прати сва дешавања на јако високом нивоу. Мишела Миловића не треба превише представљати, селектор репрезентације Србије, комплетни рагби радник који је цео живот посветио рагбију, бивши професионални играч у највишем рангу Француске. Марко Жеравица, тренер репрезентације Србије, судија и спортски радник са запаженим искуством; Урош Јевђенијевић, млад играч који је дебитовао за репрезенацију Србије, рагбиста кога очекује, надамо се блистава каријера у спорту и новинарству.

Рагби Округли Сто кроз пар година кад додамо још пар рагбиста

Надамо се да ћете уживати у читању као што смо и ми уживали док смо писали и износили наша размишљања и ставове.

Када погледате распоред утакмица, која екипа по вама има најлакши распоред?

Никола Орландић: Лично мислим да све екипе имају исте шансе у првој фази такмичења, не бих рекао да има неких лакших путева и сви ће морати да раде јако да би пробали да освоје турнир. Малу предност бих дао Французима, који су лагани фаворити за освајање турнира ове године.

Милан Орловић: Пре свега хвала на прилици за учешће у овом округлом столу и на могућности да са твојим читаоцима поново поделим нека своја размишљања. Иако смо чини ми се још под утиском светског првенства коначно се можемо досладити овим, по многима најзанимљивијим рагби такмичењем на свету.  Што се жреба тиче то је увек тешко рећи, међутим ако будемо скроз искрени, екипа којој су Италијани на старту, има малу предност. Сходно томе рекао бих да Енглезима распоред иде на руку. Поготово што је наредни ривал ослабљени Велс и то на Твикенхаму. Са те две победе могли би у меч са Шкотима ући као фаворити те најавити борбу за трофеј. А за то, руку на срце, ипак нису главни фаворити.

Немања Бабић: Свакако најлакши распоред и фаворити су оне селекције које играју три утакмице кући. Енглези по мени имају улазак у турнир и распоред најлакши. Но, нема лаких утакмица али ако погледамо остале мислим да Енглези кроз турнир имају најлакши распоред.

Урош Јевђенијевић: Убедљиво најлакши распоред је задесио Француску. Иако је отварајућа утакмица против Ирске, имају 3 утакмице код куће док су 2 у гостима против Шкотске и Велса. Такође иако Ирска има 3 утакмице код куће, у гостима има много тежи распоред него Француска, мораће да путују и у Енглеску, поред Француске.

Ђорђе Величковић: У самом старту, Француска, Ирска и Велс имају предност јер играју три утакмице на домћем терену. Када су национални тимови у питању, то је већ преимућство. Французи имају најлакши жреб јер дочекују оба традиционално, а моментално и најача тима Ирце и Енглезе пред домаћом публиком!

Photo: Sky Sports

Богдан Михајловић: Гледајући распоред а и целокупне саставе тимова, мислим да су Енглези добили премију и најлакши распоред. Многи ће их потценити, али Енглеза се у овом Купу Нација треба пазити.

Драган Петровић: Француска има одличан распоред, али ни Енглеска и Ирска такође немају лош распоред. Мислим да ће Французима пуно значити предност домаћег терена када буду играли са Ирцима тако да дефинитивно Французи имају најлакши распоред.

Марко Жеравица: Лично сматрам да Енглези имају најлакши распоред, пре свега из угла екипа са којима играју. Најпожељније би било да могу постепено да дижу темпо из утакмице у утакмицу што им је пошло за руком. Прво коло Италија, друго Велс и треће Шкотска. Што би рекли, да ли је могло боље по њих?

Мишел Миловић: Француска и Енглеска имају повољан календар ове сезоне. Бонус поени могу врло лако однети превагу у случају истог броја поена.

Стеван Илијашевић: Француска, Ирска и Велс ове године играју три меча код куће. Можда ће најлакши задатак имати Французи јер ће угостити како Ирску, тако и Енглеску. У мечевима 6 нација домаћи терен итекако значи, а Француска ће први и последњи меч против великих ривала играти на домаћем терену. Енглеска ће такмичење почети против Италије и Велса, за које се очекује да буду на зачељу табеле, са добрих стартом, могу бити врло мотивисани у 3. колу против Шкотске у гостима.

Француска и Ирска су два фаворита за освајање 6 нација. Колико ће први меч на турниру, где се састају ове две екипе, утврдити како ће изгледати такмичење до самог краја?

Никола Орландић: Може бити да то буде одлучујући меч на крају али Енглези па чак и Шкоти могу ту да помрсе рачуне многима, мислим да ће турнир бити пре свега неизвестан у сваком слуачају.

Милан Орловић: Није нужно да ће овај меч одлучити шампиона. Чак мислим да би могао да буде кобан по екипу која то схвати као финале. 6 нација је лигашко такмичење и свако коло носи новог неугодног противника. За титулу треба победити неке он најјачих екипа на свету и фокус не може бити на само једном мечу. Али да су ове две екипе главни претенденти на освајање то је сигурно. Француска је домаћин, а Ирци без свог виртуоза. Блага предност на страни Галских петлова рекао бих.

Немања Бабић: Прво и одмах “у месо” 😬. Француски састав има промена и недостају два кључна играча и шрафа за игру Петлова. Галтије има систем и сада је прави тренутак та се види да ли су заиста систем или зависе од појединца. Ирци пак на другој страни су остали без не само лидера, капитена и отварала већ без иконе рагбија. Можда баш ова ситуација изнедри неко ново име, једног од нових лидера. Говорећи о систему, шта тек рећи на систем који има Ирска и Фарел на челу са њима. Морамо рећи да се Светски Куп позитивно завршио по селекцију и да заиста Ирцима може пријати овогодишња кампања играња у 6Н.

Први меч може и не мора да одлучи победника турнира. Имали смо прилике да чекамо и задња кола турнира где би се одлучивало име победника. У овој години у последњем колу такмичења играју Француска / Енглеска и Ирска /Шкотска и убеђен сам да ће те утакмице одлучити победника самог турнира.

Урош Јевђенијевић: Верујем да који год исход прве утакмице буде да ће учинити такмичење брло узбудљивим. Иако Француска игра без Антона Дупонта и Романа Нтамака ипак мислим да је у могућности да савлада Ирску која игра без Џонија Секстона који је завршио каријеру.

Ђорђе Величковић: Не верујем да постоји неко правило, поготову кад погледмо раније исходе као и Светски Рагби Куп. Французи играју са емоцијама док Ирци истрају до краја као и сви англосаксонци.

Photo: Planet Rugby

Богдан Михајловић: Дефинитивно су ове две екипе два највећа фаворита. Французи морају да искористе домаћи терен и да направе залиху за касније. Изненађен сам неиграњем Дупона али мислим да Французи имају одличну генерацију коју морају искористити. Главни проблем им је скрам јер им недостаје клупа. На првенству играчи који су улазили нису оправдали очекивања.

Драган Петровић: Дефинитивно ће то бити најважнија утакмица првог кола, а можда и целог турнира. Француска и Ирска ће играти без Дупнота и Џонија Секстона који су били мозак ове две репрезентације. Видећемо како ће изостанак ова два играча утицати на игру ове две репрезентације. Први меч може да буде одлучујући, али као што рекох можда и неће бити јер ће обе репрезднтације наступити без пар стандардних играча који су повређени, што може да утиче на игру и да одведе обе репрезентације у нежељени правац.

Марко Жеравица: Дефинитивно је, ако узмемо перформанс обе екипе, финале пре финала. У зависности ко ће победити, поражена екипа има озбиљну математику да се извуче. Што по мом мишљењу даје победничкој екипи могућност да узме и Грен Слем.

Мишел Миловић: Тачно, два фаворита су Ирска и Француска, али обратите пажњу на Енглеску! Може све да изненади! Уколико Ирска победи у Марсеју, мислим да ће одлучујућа утакмица у 4. колу када Енглеска дочекује Ирску, одредити победника.

Стеван Илијашевић: Резултат овог меча може поприлично да утаба пут до краја такмичења за победника. Судећи по кладионицама али и по квалитету састава, ове две екипе су изразити фаворити. Онај који победи имаће дефинитивно огромну предност. Уколико буде нерешено, биће тотално лудило до краја такмичења. Мислим да ће оваква утакмица бити одлучујућа, и јако ми је жао што се не игра на самом крају, да бисмо добили велико финале у финишу такмичења. Али може врло лако да се деси и да мел Француске и Енглеске у последњем колу буду одлучујућ, или Ирске и Шкотске, што да не.

Кога видите као фаворита из сенке који може све изненадити?

Никола Орландић: После Светског превенства не бих никога ставио као фаворита, зато што су све европске екипе одиграле један јако занимлљив и јак турнир. Волео би да Велс покаже нешто више и да одиграју као што су некада умели, са подмлађеном екипом.

Милан Орловић: Прогнозирање је увек незахвално, међутим рекло би се да Шкотска има тим који може сваког да победи. Годинама пружају врхунске партије и узимају скалпове најбољима, али увек тај проблем константности. Е сад да ли ће коначно спојити неколико сјајних резултата и остварити победе 4 или 5 пута остаје да се види. Велшани су подмладили тим и биће тврд орах али не очекујем да могу да освоје. Енглези би морали да одиграју изнад својих могућности, није нереално али ни очекивано. Италија је добра, али по мени тешко може до победе.

Немања Бабић: Енглеска! 💪 😎Неколико разлога да верујем у селекцију коју предводи Бордвик. Нема Фарела (искрено нисам велики љубитељ) који је дефинитивно обележио једну епоху и можемо причати ко је његов присталица а ко није, но једно је сигурно. Фарел је играч светског калибра и бренд сам по себи. Фарела нема ове године у селекцији али један играч верујем да је спреман да помогне и обележи овај турнир. Смит је мој фаворит. Такође, Бордвик је имао Светски Куп да се упозна са играчима и сада је време да се игра по његовом штимунгу. Има доста младих играча али и по који прекаљени “старац” да контролише.

Урош Јевђенијевић: Могу да видим Шкотску као екипу која може да изненади већину. По мени колико ће они бити успешни зависи од прве утакмице против Велса у Кардифу. Иако је екипа Велса врло ослабљена и игра доста нових играча који дебитују, Шкоти у Кардифу играју као под неком клетвом. Последњи пут су победили у Кардифу 2002. године, што даје играчима Велса ветар у леђа. Сматрам да су Шкоти у могућности да победе Енглеску код куће и Италију у гостима, и реално гледајући губитцима против Француске и Ирске, они могу врло добро завршити такмичење на 3. месту, наравно ако премосте клетву у Кардифу пре тога.

Ђорђе Величковић: Изненађење могу само да направе Италија и Шкотска. Ако Италија добије две утакмице против Енглеске или Шкотске, што јесте далекосежно, то би био огроман успех и изненађење. Шкотска за врхунски пласман је већ друга прича, али исто тако далекосежно.

Photo: The Telegraph

Богдан Михајловић: Енглеска, ако уопште сме да се каже за њих да вребају из сенке.

Драган Петровић: Шкоти су увек мој фаворит из сенке волео бих да освоје 6 Нејшн. Могу сваког да победе као домаћини, али и да изгубе победу на страни када им је најпотребнија.

Марко Жеравица: Гледајући да су фаворити екипе Француске и Ирске, једина екипа која ме може изненадити је екипа Енглеске. Поред лакшег распореда утакмица, нови селектор сада већ има дужи период рада са њима. За Светско првенство је, признаћете, имао мало времена. Шири списак од 36 играча је знатно другачији у односу на прошлог селектора, што поред самог начина игре такође може дати његов печат уколико се одличи и на друга имена.

Мишел Миловић: Мислим да Енглези ове године имају квалитетан тим са искусним играчима и повољан распоред.

Стеван Илијашевић: Шкотска дефинитивно. Ако рачунамо да су фаворити Француска, Ирска и Енглеска. Шкоти имају фантастичну линију, имају Фина Расела који када је у форми, а јесте, може подједнако прецизно додавати лопту и руком и ногом, што је најава кошмара за противничке одбране. Шкоти имају два огромна, јака и врло брза крила, која обожавају игру у ваздуху, тако да вам прети опасност са свих страна. Када додамо ту и центре, који играју на високом нивоу, уз мобилан скрам, добијамо екипу која може да победи било кога. Такође доста очекујем од Италије, која почиње циклус са младим тимом који је сакупио већ поприлично искуства. Немојте заборавити да су италијански клубови постале победничке екипе и у УРЦ такмичењу као и у европским куповима, и то ће се врло брзо одразити и на национални тим.

Који играчи ће обележити 6 нација, који играчи су вам најинтересантнији?

Никола Орландић: Милсим да ће све екипе пробати да подмладе екипе, да уведу у селекцију неке нове момке и да пробају неке нове ствари. Игра мора да напредује и уколико то не схвате, мислим да ће платити цену на следећем Светском првенству.

Милан Орловић: Једно је сигурно биће врхунски рагби, неке звезде су повређене или су се опростиле, али млади таленти долазе. Сви тимови ће кренути у изградњу тима за наредно светско првенство, тако да видећемо. Пуно играча може да се наметне својим тренерима, поготово они на острвима, јер се гради имиџ за Лавове. Потенцијални играч турнира је Фин Расел.

Немања Бабић: Смит је по мени тај који ће бити у сјају и под лупом. Тип играча који подсећа на Ципријанија који није имао прилике да покаже више у самој селекцији Енглеске и под палицом Џонса. Луцидност уз ефикасност краси Смита и верујем да је баш то што недостаје Енглезима да буду још бољи и боље рангирани.

Урош Јевђенијевић: Један од интересантнијих играча за гледати је Дамиан Пено. Фале му само још 3 есеја да би постао Француски рекордер по поенима. Врло је добар са лоптом, има одличан шут и верујем да ће бити врло мотивисан за позицију број 1 у Француској репрезентацији. Увек се налази на правом месту у право време што ће му само олакшати да оствари свој циљ. Такође не треба пропустити прилику да се спомене Фин Расел. Такође брло спретан са рукама одличну ногу има и он може бити тај који ће се уздићи као један од битнијих играча за Шкотску.

Ђорђе Величковић: Због одсуства неколико кључних (интересантнијих) играча из Енглеске, Француске и Велса тим тимовима биће тежи задатак да их замене. Од најављених имена мени је интересантно гледати играче као што су Гери Рингроз, Томас Рамос, Дамиан Пено и Маро Итође и њихов пожртвован допринос за време утакмице.

Photo: Rugby World

Богдан Михајловић: Очекујем од Ван дер Мервеа и Пеноа да одиграју на високом нивоу. Играч који ће по мени бити пријатно изненађење мислим да ће бити Фин Смит из Енглеске, наравно у зависности колико времена буде проводио на терену.

Драган Петровић: Дефинитивно очекујем да 6 Нејшн обележи Фин Расел и поведе Шкоте до освајања овог трофеја. Плејада подмлађеног тима Велса са новим младим капитеном Џенкинсоном и неколико младих играча Енглеске ће бити интересантни за гледање као што је Имануел Феји Вабосо и пар играча Нортенхемптон Саинтс који играју сјајно ове сезоне Дингвал, Фреман, Фурбанк и Фин Смит. Играће први 6 Нејшн и то ће бити за њих ватрено крштење.

Марко Жеравица: Као неко ко највише прати Француско такмичење, мислим да ће отварач екипе Жалибер, имати својих 5 минута. Раније је био у сенци дуета Дупон и Ентамак. На овогодишњем такмичењу 6 нација има Лукуа, свог саиграча из Бордоа на позицији демија. Ако сте обратили пажњу, већи део Француске дијагонале је из Бордоа што није мала ставка у уиграности.

Мишел Миловић: Тешко је говорити о играчима, али мислим да је Алдарит, чеп Француске у одличној форми, чак шта више, он ће бити капитен.

Стеван Илијашевић: Биће врло интересантно видети како ће се играчи показати ове године. Има неколико играча на које ћу итекако обратити посебну пажњу и од којих очекујем доста тога. Ту пре свега мислим на Дантија, који игра на позицији центра у Француској. Дефинитивно није пружио задовољавајуће игре на Светском Купу, где је изашао из повреде, али он је један од најбољих младих центара на свету од кога се доста очекује. Биће ми занимљиво да видим како ће изгледати Бен Еарл, који се озбиљно наметну као идеално решење у Енглеској на позицији чепа. Једна чекам да видим Фина Расела. Ту је Банди Аки, али у Ирској ја просто обожавам Тадх Бирна, који је мотор њиховог скрама. Надао сам се да ће ово бити турнир Џека Моргана, али капитен Велса са Светског Купа неће бити у саставу. Код Италије биће врло интересантно видети играча друге линије Рузу, који је показао константност у дефанзивним и статичким задацима. Биће врло занимљиво видети Монти Иаона дал ће ухватити форму од пре две године.

За кога ћете навијати, и зашто?

Никола Орландић: Лично би волео да европски Рагби напредује да буде бржи и ефикаснији, са више контра напада и поседа лопте и да утакмице буду течне и нападачке. Велики сам фан јужне хемисфере и Рагбија који се играо пре десетак година, са доста трчања и брзих фаза. Надам се добром рагбију, неизвесни утакмицама са доста есеја и јасног плана игре, без утицаја на судије, сумњивих одлука и непорног мужења казни у скрамовима. Мислим да Французи имају најзрелију игру и највише ми се свиђа њихов темперамент и идеја игре. Мада увек луцидни Шкоти одувек имају моју наклоност за борбеност и жељу за победом. Видећемо, у свакомслучају још један празник рагбија и лепих емоција.

Милан Орловић: Увек навијам за Шкоте. Њихова храброст и жеља коју остављају на терену не ретко надокнађују реалан квалитативни дефицит у односу на противника. Иако имају сјајних играча, можда и најбољег на турниру немају толико широк спектар избора као остале репрезентације и то на крају увек буде пресудно. Али забавно је гледати са колико поноса носе тог чичка на грудима, па чак и они који нису рођени у гајдашким брдима. Заиста се овога пута надам најбољем.

Немања Бабић: Нахвалио сам Енглеску селекцију 😁😂, но увек сам уз оне екипе који су слабији или им нико не придаје значај. Италија има новог тренера, Аргентинац и кроз кратку историју неколико Гаучоса су имали значајан допринос Италијанском рагбију да се вине ту где је и данас. Вероватно је и то до сличног менталитета уз изврсно познавање самих играча. Бенетон ове сезоне никад бољи и то може да буде одличан подстицај за саме играче да верују у две до три победе у овом циклусу 6Н.

Урош Јевђенијевић: На такмичењу ћу пратити Шкотску. Мислим да су у стању да пруже добар отпор на такмичењу. Поред осталих екипа које су изгубиле квалитетне и битне играче мислим да би Шкотска могла да изненади и то на првој утакмици победивши Велшане.

Ђорђе Величковић: Нисам сугуран али вероватно између Француске, Шкотске и Италије због начина игре.

Photo: Sky Sports

Богдан Михајловић: За Француску, можда сам досадан али једноставно њихов стил највише волим. Криво ми је што нису урадили више на првенству, па ето нека им ово буде утешна награда.

Драган Петровић: Увек за Шкоте, јер су мала рагби земља, а ја увек навијам за оне који су слабији и који имају мање шансе. Симпатични Шкоти су ми прирасли срцу и увек навијам за њих. Волим Шкоте као народ и земљу и зато навијам увек за Шкотску.

Марко Жеравица: Ове године ћу навијати за екипу Француске из простог разлога што највише волим њихов рагби кад изађу из шаблона, тј кад нањуше предност и простор који је тај шаблон игре направио. Просто као да једва чекају да имају отворену игру да би показали шта знају и да рагби играчи нису роботи који се слепо држе плана игре по сваку цену.

Мишел Миловић: Наравно да ћу навијати за Француску, јер су заслужили да освоје Светски Куп! Француска има брзу и спектакуларну модерну игру са квалитетним играчима. Да бисмо привукли јавност и децу у наш спорт, мора се играти оваква игра, а не игра засноивана на агресивној одбрани и одличним радом ногу.

Ограничена игра и борбеност су њихово место, али за брзу игру и проток лопте морате играти са задњом линијом и градити мобилност. Морате пронаћи прави баланс. То је моје мишљење.

Стеван Илијашевић: Као што сам већ напоменуо, ја сам један од ретких у Србији који навија за Енглеску. Разлог због којег подржавам Енглеску је игра треће линије скрама на Светском Купу 2003. године када су га једини пут и освојили. Само се сетим Нила Бека какав је био играч са својим габаритом. То уживање гледајући Бека, Дилајља и Хила ме је учинило навијачем Енглеске. То је био мој први Светски Куп откад сам почео да тренирам рагби и тај утисак ни дан данас не бледи.