Претрага

Турска изненадила Србију у Старчеву │ 7 утисака са меча

Турска је преокретом у другом делу меча славила против Србије резултатом 31-22. Орлови нису имали снаге да одговоре на невероватан ритам гостију који су наметнили почетком другог полувремена.

Турска позитивно изненадила игром

Нису турци више она стара екипа која игра рагби 15 као рагби 7. На овом мечу су имали врло добру структуру и план игре. Били су одлични у статици, натерали су нас на грешке у ауту, одузели су нам сигурност у скраму, односно нисмо имали лопту у рукама да играмо. Били су врло борбени, не толико дисциплиновани. Али ипак то нисмо успели да материјализујемо. Нови тренер Лорен Буле је успео да препороди тим и да подигне стандард у игри. Деловали су неопоредиво организованије и опасније него раније.

Фантастична подршка у Старчеву

Одазив публике је био фантастичан. Одавно нисмо видели већи број гледалаца. Скоро цела трибина је била попуњена. Људи су се ужелели рагбија, јер нисмо код куће играли скоро годину ипо дана. Орлови су имали одличну подршку публике која им је давала ветар у леђа. На жалост, овог пута то није било довољно да се оствари победа, али су Орлови добили велику подршку и у поразу. Ипак то је спорт, некад победите, некад изгубите, али увек подржавате и волите свој тим.

Фото: Вања Бејин

Репрезентација Србије:

Владимир Ђукић, Игор маринковић, Предраг Вранеш, Урош јевђенијевић, Реља Пећанац, Урош Пуцар, Александар Мађановић 5, Данијел Стојановић, Жулијен Тодоровић, Марко Гвозденовић 7, Бојан Чечарић, Владо Кушић, Јанко Земун Милинковић, Каспар Стругар 5, Игор Дејановић 5, Миљан Николић, Петар Павловић, Кипријан Ђорић, Драган Кокановић, Станислав Љубичић, Урош Јончић, Стефан Симовић, Драган Матијевић.

Селектор: Мишел Миловић

Тренери: Марко Жеравица, Марко Јанковић и Џонотан Рањо.

Доктори: Срђан Николић и Енес Исаки.

Менаџер: Горан Вуковић

7 утисака са меча

У првом делу меча Србија је била агресивна и играла у добром темпу

Добро смо отворили меч. Имали смо већину поседа лопте. Били смо бољи ривал. Ту посебно мислимо на агресивну одбрану и брзо истрчавање. У 8. минуту меча, имали смо аут мало испред 22 метара Турске. Лопта је прелетела нашег другог скакача и дошла је у посед турака који су кренули у контра напад. Наши центри и крила су били брзи у истрчавању на противнике, што је условило да један турски играч буде ухваћен и уместо да падне са лоптом на земљу и формира рак, он је бацио такозван „бидермајер пас“ где је лопта неконтролисано одлетела у ваздух. На њу је прво натрчао Јанко Земун Милинковић коме лопту уназад избија турски играч, затим на отпадак натрчава Александар Мађановић који даје себи фор шутем, лопта чудно одскаче и улази у руке Каспара Стругара који постиже есеј за Србију. Марко Гвозденовић је сигуран у шуту за 7-0.

Било је поприлично интересантно у првом делу меча, где је Турска имала прилике да поентира, али је наша одбрана била на висини задатка. А онда је у 22. минуту кренуо наш најбољи напад на мечу. Нешто изван наших 22 метара Гвозденовић је извео лопту Данијелу Стојановићу који је освојио десетак метара, затим се игра развила ка средини терена. Затим деми Жулијен Тодоровић поново враћа на затворену страну где лопта поново долази до Стојановића који осваја 20-25 метара и додаје офлоуд до Реље Пећанца. Тодоровић затим додаје до Уроша Пуцара који пробија и баца офлод до Гвозденовића који баца поново офлоуд иза леђа до Игора Дејановића кога некако заустављају на два метра испред есеја. Ту Турска и прави казну, где смо имали предност, јер се игра наставила ка средини терена. Након неколико фаза судија враћа казну на то место. Дејановић узима лопту, изводи казну и постиже есеј. У први мах се чинило да није успео лопту да положи преко есеј линије али је помоћни судија боље видео, сигнализирао главном арбитру који досуђује есеј. Резултат је 12-0 за Србију.

Лоше позиционирање и недисциплина у одбрани Србије

Након примљеног есеја Турска је кренула организованије да напада. У једном таквом нападу у 30. минуту успели су да направе неколико фаза, са једно на друго крило. Затим смо добили казну ка левом ауту отприлике на линији 22. Наш скрам је био поприлично анемичан, нико се није повлачио на 10 метара. То су турци искористили и извели брзу казну. Лопта је дошла до играча скрама Мехмета Думрула који тик пред контакт враћа до стуба Мехмета Киличкаје, који попут демија или отварача упошљава брзим додавањем Етема Сејдиоглуа који брзо преноси лопта ка Мустафи Каплану који је имао ситуацију 3 на 0 и без превеликих проблема постигао есеј. Ејуп Дас је био сигуран у шуту за 14-7. Били смо врло спори и лоше се позиционирали и за казну смо добили есеј. Ту се видело да је Турска постала екипа која уме да казни лоше позиционирање противника.

Србија у високом темпу

Није примљени есеј пореметио превише игру Србије. Натавили смо да будемо гресивни и врло опасни по противника. Када смо сконцентрисани и тачни, противници немају превише пшанси. Тако је и изгледао напад у 35. минуту, када је есеј висио у ваздуху. Сви су у Старчеву имали осећај да ћемо успети да поентирамо, кад да је само било питање ко ће то урадити. Након што смо заустављени на самој есеј линији. Лопта након једне фазе долази до Мађановића који се искусно укуцава и постиже трећи есеј за Србију. Гвозденовић је био сигуран у шуту за 19-7. Тада се чинило да смо на добром колосеку и да ћемо бити још ефикаснији у наставку меча.

Много смо скупо платили грешке

Пред крај полувремена имали смо моментум на нашој страни. Осволији смо аут и формирали мол на 5 метара од есеја турака. Затим Тодоровић вади лопту из мола ка слепој страни где је покушао да дода лопту ка Гвозденовићу и Мађановићу. Лопта је погодила судију који је скакутао на тој страни катастрофално позициониран, где је буквално зауставио наш напад. Сваки пут кад лопта удари у судију, скрам је за екипу која има посед. Осволији смо лопту у скраму, Гвозденовић се снажно закуцао, Тодоровић додао оштру лопту коју наши нису ухватили, али јесу турци који хватају живи лопту на својој есеј линији. Затим крећу у контру, и са једним офлоудом и једном фазом успевају да претрче цео терен и постигну есеј. Отварач Дас је био егзекутор и код есеја и код трансформације. На полувреме се отишло вођством 19-14. Какав шок на трибинама у Старчеву.

У 45.минуту Турска промашује казну из врло добре ситуације. Ми смо испуцали лопту из наших 22 метара, а онда тотални шок. Лопту хвата играч Турске, коме прво испада уназад, али успева да је исконтролише и дода до Ејупа Даса који прави дар мар по нашој линији одбране, успева да исфинтира неколико играча Србије и постигне есеј као на турнирима У12 петлића када један брзи клинац претрчи остале. На трибинама мук. Турска тада изједначује на 19-19. Нешто касније смо ми успели да постигнемо казну преко Гвозденовића и поведемо 22-19.

Одличан турски аут, Србија никакав фактор у дефанзивном ауту

Ми смо се надали да ће ситуација бити обрнута. Али на жалост наш аут није уопште функционисао, поготову у другом делу меча. Без превеликог притиска Турска је имала неометан проток лопте. Играо се 63. минут, ми смо још увек водили. Турска је одлично извела аут и отворила лопту ка средини терена где су два скрамаша добили лопту и у креш бол акцији везали неколико играча Србије. Деми Турске је послао брзу лопту ка крилу где је лопта опет дошла до Думрула који је имао опет ситуацију 3 на 0 и постигао лаган есеј. Турска је преокренула на 24-22.

Капитулација скрама

У тим тренуцима публика је погигла Орлове који су се борили свим снагама. Ипак темпо утакмице је био превисок за наше тренутне могућности. И таман када смо мислили да ћемо успети да стабилизујемо скрам и коначно кренемо у напад ка есеју Турске доживели смо још један шок. Имали смо лопту у скраму на нашој половини терена, наша линија се спремала да нападне из скрама. А онда су нас турци одували чим је деми убацио лопту, лопта је неконтролисано изашла из скрама ка аут линији коју је турски деми Јусуф Сарицан у трку покупио и закопао наша надања да ћемо победити на мечу. Дас је био сигуран у шуту за 31-22, што је на крају био и коначан резултат на мечу.

Завршни утисак

Фото: Вања Бејин

Да није добро, није. Али морамо бити оптимисти и извући поуке из ове утакмице. Треба лоцирати проблеме и ићи ка томе да се решавају. Ту исход меча не треба да има утицаја, и кад побеђујемо и кад губимо увек има позитивних и негативних ствари. За нас је највећа позитивна ствар на овом мечу то што су млади играчи имали доста утицаја на игру у нашем тиму. Ту мислимо на Уроша Пуцара и Данијела Стојановића. Уз Драгана Кокановића и Уроша Јевђенијевића који су имали такође велике минутаже, то је дефинитивно залог за будућност. Наредног викенда нас очекује тежак меч против Бугарске. Идемо даље и глава горе!