Претрага

Упутство за праћење 6 нација

Након одличног Светског Купа, дошло је време и за такмичење у 6 нација, где ће шест националних тимова одиграти једно од најбитнијих турнира ове године.

Историја 6 нација

Година након Светског Купа је увек врло интересантна, јер се креће у нови циклус формирања тимова. Можда то сад звучи врло далеко, али време брзо пролази и буквално док кажете „Лесковачки уштипак“ ето га Светски Куп у Аустралији 2027. године. Најквалитетније светске екипе ништа не препуштају случају и већ сад крећу у припреме, формирање и уигравање тимова. Рагби је такав спорт, где морате унапред испланирати све активности како бисте постигли жељени резултат, уколико се доведете у ситуацију да краткорочно размишљате, наћићете се у великом проблему.

Прва прилика за најквалитетније европске селекције је престижно такмичење 6 нација. Ово ће бити званично 130. такмичење по реду. Прво такмичење се одиграло 1883. године, када је било у формату са 4 екипе и када се звало Куп домаћих екипа Уједињеног краљевста. Прво проширење на 5 нација је било 1910. године када се у такмичење укључила Француска. Ипак Французи су искључени 1932. године. Последњи турнир са 4 нације се одиграо 1939. године, након чега је уследила пауза због Другог светског рата. Турнир се наставио 1947. године са додатком Француске, и у формату са пет нација је одржаван све до 1999. године. Већ 2000. године је додата Италија па је од тад и промењен назив у 6 нација. Формат се није мењао до данас.

Освајачи такмичења 6 нација

Да бисте испратили на прави начин ко је колико пута освајао 6 нација кроз историју, морамо вам скренути пажљу на неколико битних фактора. Ранијих година сте имали по две или неколико екипа које су делиле титулу освајача. Последњи пут се таква ситуација десила 1988. године када су Француска и Велс заједно победиле на такмичењу. Ипак временом су се увела нова правила, па је и 2017. уведен систем бодовања какав је и сада, са бонус бодовима. Ми смо рачунали и индивидуалне и подељене победе. У историји је знало чак и да по 3 екипе поделе титулу.

Photo by: BBC Sport

Најуспешније селекције су Енглеска и Велс са по 39 освојених титула. Прате их Французи са 26. Иза њих су Ирци са 23 и Шкоти са 22, док Италијани немају нити једну победу. Напомињемо да се броји и колико пута сте освојили дрвену кашику, односно колико сте пута били последњи у такмичењу. Такође бодује се и колико сте пута освојили Гренд Слем. А то је освајање титуле са свим победама. Ту су Енглези неприкосновени са 13 освојених Гренд Слемова.

Такође осим самог такмичења, додељују се пехари на одређеним мечевима који имају историјску важност и који су утемељени на основу важних догађаја. Укупно се игра 7 таквих мечева, где је најстарији и најзначајнији Калкута Куп који се игра између Енглеске и Шкотске и који се игра од 1879. године.

Систем такмичења

Укупно у такмичењу учествује 6 репрезентација, и то: Италија, Француска, Велс, Енглеска, Шкотска и Ирска. Екипе играју по систему свако са сваким. Игра се пет кола, укупно 15 мечева. У систему са 5 кола, увек ће неке екипе играти 3 утакмице на домаћем терену, док ће неке одиграти две. А то може бити круцијална предност у спортовима попут рагбија. Тако да је систем такмичења подељен на две године. Сваке парне године предност домаћег терена имају Француска, Ирска и Велс, док сваке напране предност домаћег терена имају Италија, Енглеска и Шкотска.

За сваку победу се добија 4 бодова, за нерешен резултат 2, док се за пораз не добија ниједан бод. Ипак, можете одвојити бонус бодове уколико у победи постигнете 4 или више есеја. Можете освојити и до 2 бонус бода. Један бонус бод освајате уколико сте поражени са 7 и мање поена, а други уколико сте постигли више од четири есеја. Уколико нека од екипа освоји Гренд Слем, добиће још три бонус бода на крају такмичења.

Photo by: Anteprima

На самом крају се сабирају бодови и табела се рачуна на основу колико сте бодова освојили. У случају да није било Гренд Слема и да су две екипа изједначене на крају такмичења рачуна се укупна поен разлика. Екипа која има већу поен разлику осваја такмичење.

Ко има највеће шансе да освоји 6 нација ове сезоне?

Увек је занимљиво видети однос снага код свих екипа. Такмичења су већ сад традиционално неизвесна. Ирска брани трофеј освојен прошле сезоне. Када погледамо последње 4 сезоне, имамо 4 различитих освајача. Шкоти су увек у горњем делу али нису никад освојили 6 нација. Последњи пут су тријумфовали 1999. године када се играо турнир са 5 екипа. Италија никад није освојила такмичење.

Што се тиче кладионице први фаворит је Француска, иако ће бити без Дупона и Нтамака. Али ће одиграти утакмице против Ирске и Енглеске на домаћем терену. Други фаворит је Ирска, која ће бранити трофеј освојен прошле сезоне. Такође, Ирци ће играти три меча код куће. Енглези су трећи фаворит и по некима имају доста добар распоред ове године. Шкоти су четврти фаворит на папиру иако имају одличан тим. После следе Велшани и на крају Италијани. Немојте се изненадити уколики дође и до драстичнијих промена на табели, све екипе играју врхунски и на високом нивоу, тако да је могуће да ће доћи до изненађења.

Како можете да гледате 6 нација?

Арена Спорт ће преносити све мечеве нација. На сајту Арене можете видети када ће се играти утакмице, односно на којим каналима. Очекујте и неколико врло занимљивих чланака на њиховом сајту. Идеална прилика да уживо уз наше коментаторе испратите мечеве. Подсећамо да је јако битно да се рагби емитује на кабловским каналима и да је доступан широј популацији.

Како ћемо ми испратити 6 нација?

Рагби округли сто и блог

Као што сте имали прилике да видите и на Светском Купу, у сличном формату ћемо испратити и 6 нација. Очекујте доста чланака и доста писања. Такође, поново је сазван и Рагби Округли Сто који ће овог пута бројати 10 рагбиста, који ће за вас поделити своја знања и размишљања. Планирано је да укупно издамо три чланка Округлог Стола, један ће бити увод у такмичење, један ћемо издати након другог кола и последњи ћемо издати на самом крају. Што се тиче блог чланака, трудићемо се да будемо врло актуелни и ажурни, где ћемо за све љубитеље рагбија да испратимо свако коло са чланцима и занимљивостима.

Такође имаћемо и репортера на лицу места, који ће директно извештавати са меча Шкотска – Енглеска и који ће анализирати меч специјално за рагби фанове у Србији.

Photo: Sporting news

Резултати и табеле

На нашем сајту можете термине утакмица, можете испратити све резултате и табелу. Биће врло ажурни и потрудићемо се да увек правовремено пренесемо информацију.

Подкаст

Такође бићемо актуелни и са подкастом, где ћемо у студију анализирати и причати о свим мечевима и свим занимљивим темама око 6 нација. Очекујте да будемо мало више активнији са снимањем, планирамо да направимо емисију након сваког кола. Премијерна епизода најаве 6 нација је спремна и биће објављена на јутуб каналу Спорт Уживо. Такође подкаст под називом Лопта не мора да буде округла је направљен у сарадњи Спорта Уживо и Rugby.rs портала. Госте нећемо још увек откривати, имаћете прилику да их упознате у првој емисији, која ће изаћи у уторак у 19 часова.

Друштвене мреже

Уколико желите да будете информисани и да сазнате нешто више увек нас можете запратити на друштвеним мрежама. У футеру нашег сајта имате линкове ка њима. На друштвеним мрежама ћете можи да испратите сав садржај везан за 6 нација који планирамо да објављујемо. Такође, осим тога имаћете прилике и да сазнате скоро све информације из домаћег рагбија. Поред наших налога препоручујемо да запратите налог на инстаграму „Serbian rugby network“ где можете наћи огроман садржај уколико желите да испратите све у вези рагбија.

Рагби Фантази

Већ дуги низ година, неколико нас игра званични Фантази на сајту 6 нација. Саветујемо да се прикључите што пре, док има места. Лига коју играмо је Рагби Србија, односно под редним бројем 119, уколико вам треба позивни линк ка игри, можете га пронаћи овде.